Varsha Ramautar & Ruwisha Premcharan
Spelend leren
In deze blogpost gaan we hetzelfde onderwerp op twee manieren bekijken. We krijgen een kijkje in de hoofden van Psychologe Varsha Ramautar en Mama Ruwisha Premcharan: De ontwikkeling van het kind en het nut van spelen daarbij.

Varsha
Psychologe, onderwijskundige &
Mama van 2 kinderen
- +597 8860014
- varsha1984@hotmail.com
- Diva Care: A healthy state of mind
Lieve Pandie volgers,
Mijn naam is Varsha Ramautar. In het dagelijks leven ben ik Psychologe en fulltime docent Psychologie op de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Verder ook moeder van twee dochters.
Tijdens mijn vakken die ik doceer op de Universiteit worden de verschillende levensfases van de mens besproken. Vandaag zoom ik graag in op de ontwikkeling van het kind en het nut van spelen daarbij.
Waarom is spelen belangrijk?
Volgens verschillende wetenschappers (Erikson, Freud, James Lange, ea) neemt spelen een belangrijke rol in, in de persoonlijkheidsontwikkeling van een kind. Door spelen op jonge leeftijd wordt de de motorische ontwikkeling, de sociale-emotionele ontwikkeling, de taalontwikkeling, het probleemoplossend denken, het inzicht in oorzaak-gevolgrelaties gestimuleerd. Het kind leert door spelen na te denken over dingen/ situaties, vooruitdenken, plannen, samenwerken, je verplaatsen in de ander , rollenspel en nog veel meer. Door spel kunnen kinderen ervaren wat emoties zijn, wat emoties inhouden, hoe jij en anderen op sommige emoties kunnen reageren, maar ook begrip hebben voor de ander en de situatie.
Het kind en de laptop/tablet
Het spelen wordt vaak onderschat. Heden ten dage merk je door verschillende omstandigheden steeds meer de verschuiving van echt spelen van kinderen naar virtuele spelletjes/ achter de laptop zitten in je eentje. Dit brengt helaas met zich mee dat sommige vaardigheden die zich bij het echt fysiek spelen voordoen niet worden ervaren door kinderen. Maar die wel heel belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het sociaal welzijn van het kind.
Een mooi voorbeeld daarvan is het ontwikkelen van het empathisch vermogen bij kinderen. Denk aan bijvoorbeeld als kinderen samenspelen en een kindje valt/ pijn heeft. Hoe reageren de kinderen er dan op? Kunnen ze zich verplaatsen in de ander?
Spelen en de dagelijkse opvoeding
Daarnaast zorgt spelen in de jonge jaren ook voor het ontwikkelen van een band tussen ouders/verzorgers en kinderen. Spelen kan heel goed toegepast worden in de dagelijkse opvoeding, door kinderen al op jonge leeftijd op een spelende wijze vaardigheden aan te leren en hun verantwoordelijkheden te nemen. Denk aan bijvoorbeeld tafel dekken, opruimen, kleren vouwen, kleine taakjes die wel een gevoel van verantwoordelijkheid met zich meebrengen.
Om het brein meer te stimuleren kan er ook goed gebruik worden gemaakt van educatief spel.
Hi, ik ben Ruwisha Premcharan, mama van Ayaan (4) en Anyaa (1). Sinds de geboorte van mijn kinderen introduceer ik me het liefst op deze manier. Waarom? Omdat mijn kinderen op de eerste plaats staan.
In het dagelijks leven heb ik een full time baan. Ik hou me bezig met het schrijven, leiden of screenen van projecten.
Als ik je instagram pagina volg zie ik altijd hoe leuk je met je kinderen bezig bent. Hoe krijg je dat iedere keer weer voor elkaar? Voor velen van ons is het een uitdaging!
Ik heb mijn masters in projectmanagement. Tja, dan snap je vanwaar alle planning van onze eetschema’s, dagschema’s tot spelletjes van de kinderen. Het werkt prima voor ons als gezin. Ik heb geen achtergrond in het onderwijs, maar sinds ik kinderen heb ben ik veel gaan lezen omtrent educatie, opvoeding, gedrag en de impact van spelen op kinderen. Wist je dat je je kinderen kan leren om zelfstandig te spelen?
Elke week plan ik hun spelletjes aan de hand van hun intresses. Anyaa is in een fase van dieren, stickers en sorteren. Ze is dol op kleuren, verven en lezen. Ayaan is eerder iemand die geniet van puzzelen, bouwen, repareren enzovoorts. Ayaan leest ook graag. Ik schaf artikelen aan, aan de hand van hun intresses en mijn research. Verder zijn prijs en kwaliteit voor mij van belang. Ik investeer graag in duurzame producten. Na dat mijn kinderen klaar zijn met een speeltje wil ik graag andere kinderen ervan zien genieten. Ik observeer mijn kinderen graag. Mijn inspiratie haal ik van instagram, pintrest en youtube.
Hoe vaak speel jij met je kinderen?
Ik probeer elke dag met mijn kinderen te spelen. Ook al is dat maar voor een kwartiertje. Met ayaan puzzel ik graag maar hij kan ook zo genieten van “pretend play”. Onze one on one moment doen we s’morgens voordat hij naar school gaat. Met Anyaa doe ik graag buiten spelletjes, maar ook samen dansen vind ze zo leuk. Samen spelen is zeer belangrijk voor de groei en persoonlijke ontwikkeling van mijn kinderen. Ze leren zich uiten en nadenken over zaken.
Wat vind je de leukste activiteit als je wilt dat je kinderen zelfstandig spelen?
Zelfstandig spelen gaat heel goed met sensoryplay en invitation to play. Beide kunnen lange tijd zoet zijn.
Wat is je favoriete type speelgoed?
Ik hou van educatieve speelgoed, heel traditoneel, niet al te ingewikkeld en vooral niet automatisch, omdat dit soort speeltjes de creativiteit van het kind stimuleert. Dat vind ik heerlijk om te zien. Kinderen kunnen je echt aangenaam verrassen met hun fantasie en creativiteit.
Hoe kijk je aan tegen screentime?
Natuurlijk spelen me kinderen niet de hele dag met hun speelgoed of zijn ze alleen maar educatief bezig. Ze hebben een uur screentime op hun tablet en 1 uurtje televisie op de goede dagen. Mama moet ook haar dingen kunnen doen. Op minder goede dagen mogen ze langer hun tablet gebruiken. Soms zelfs tijdens het eten omdat mama gewoon te moe is voor gedoe. Ayaans kijkt naar programma’s van Blippi, Cowboy Jack, Kathy. Kortom programma’s waarin ze tonen hoe iets in mekaar zit of hoe iets gemaakt wordt. Anyaa wordt blij van Cocomelon, juf Roos maar ook random clipjes waarin er bijvoorbeeld op kleur gesorteerd wordt. Indiaas dansmuziek is één van haar favorieten. Ayaan puzzelt ook graag op zijn tablet of speelt memory. Hij heeft ook schaduw herken spelletjes op zijn tablet.
Je hebt twee kinderen. Vertel ons over het samenspelen!
Samen spelen verloopt niet altijd prettig. Er kan heel veel gehuil, gedwing en ruzie gepaard gaan met samen spelen op bepaalde momenten. Op andere momenten kunnen juist zo lief tegen mekaar zijn. Ayaan is heel trots op zijn zusje. Als we ergens zijn waar er meedere kinderen zijn vraagt ayaan altijd of zijn zusje ook mee mag spelen. Vorig week heeft hij zo trots op school verteld over zijn “babysister”. Dat hoorde ik van zijn juf. Hij is af en toe ook wel jaloers en vraagt dan aandacht van mama en papa. Maar over het algemeen is hij een hele lieve broer. Anyaa kan ook heel lief voor Ayaan zijn, maar op bepaalde momenten is zo ook wel een “heksje”.
Leer jij je kinderen bewust (op spelende wijze) vaardigheden en hun verantwoordelijkheden te nemen?
Thuis maak ik verschillende playarea’s voor de kinderen. Zodra ze klaar zijn met spelen en naar een ander area willen moet er is opgeruimd worden, anders mag je niet verder. Zo leer ik ze eigen verantwoordelijkheid.
Ook mekaar helpen stimuleer ik om teamwork te stimuleren. Zo leren ze dat ze samen meer kunnen bereiken.
Het zou niet eerlijk zijn dat ik alle granie voor de opvoeding van mijn kinderen naar mezelf trek. Mijn man en mijn zusje zijn hele belangrijke schakels in deze. Zonder hun zou ons leven niet zijn zoals het is.